2010. április 13., kedd

LINDÁT megcsípte a CECELÉGY ?? (16.)


ZIMÁNY LINDA: olyan álmos vagyok ettől az időjárástól :(

Jaj kislány! Mivel már nem először panaszkodsz a fáradtságra, meg kell állapítanom, hogy vagy kifacsar téged a fiúd minden éjszaka, vagy megcsípett a cecelégy és álomkórod van! Persze ha nem kaptad be a legyet, akkor csak szimplán tavaszilag vagy fáradt. Tavaszi fáradtság kiváltó okain még a szakemberek se tudnak egy nevezőre jutni, így nyilván nálad is összetettebb a probléma. Na gyere ide, megvizsgál a doktor bácsi!

Mond szépen ááááááá! Jesszusom te halászlevet ettél!! Na jó csak gonoszkodom, a gyomrodig nem látok azért le. De a vesédbe viszont igencsak belelátok. Meg ahogy elnézem a körmöd is elég zöld! Itt lehet a baj. Éretlen vagy! Az értelemben pedig kevés a vitamin! Na ez az: vitaminhiányod van! A doktor bácsinak meg nőhiánya, szóval a kérdésedre, hogy hova tedd le a ruhádat, a válaszom tedd csak ide az enyém mellé! Na jó megint csak vicceltem, hisz te nem is vagy ilyen. Mit súgsz a fülembe? Értem, anyukám jól van! Na akkor most felrakok neked egy kis vitaminpakolást, meg egy jó kis elpakolást!

Hogy rengeteg gyümölcsöt meg zöldséget eszel és nem kell neked pakolás??!
Jó, de télen nemcsak a friss gyümölcs és zöldség is hiányzik étrendedből, de a nap D vitaminod is. Tudom, hogy lehet kapni almát meg banánt, meg mindenfélét, de azokat gázkamrákban érlelik meg. Jó ha tudod, az alma nagyon egészséges, de a vitaminja a héja alatti rétegében található. Sas is azt mondja a fiókáinak, hogy a héjában a vitamin! Sajnos az alma héja alatti részben a vitaminok elsősorban a nap által indukált természetes érési folyamat következtében dúsulnak fel. A gázban pedig sok minden van, csak nap, meg természetesség nem. Na és köztudott, hogy egyértelmű a különbség van a mirelit kaja és a primőr áru között is. Mivel látom az alakodon, hogy karban van tartva, talán nem is vitaminhiányod van. Lehet hogy téged a frontváltozások terhelnek meg. A tavasz beköszöntével nagy sebességgel váltogatják egymást a magas légnyomású anticiklonok és az alacsony légnyomású ciklonok. Az idegrendszerünk minden apró nyomásváltozásra reagál.
A ciklonok felelősek a borongós, esős időért. Ha a változás túl gyors, szervezetünknek nincs ideje alkalmazkodni, túl hevesen reagál. Mint amikor hirtelen megrohamoznak az autógrammkérők! Így alakulnak ki a hirtelen hangulatváltozások, fejfájás, súlyosabb esetben keringési zavarok, alvásproblémák, depresszió. De ha jön a napsütést, emelkedik a vérnyomás, tettre késznek, energikusak és boldogabbak leszünk. te is az leszel majd! Sajnos a biológiai órád ritmusának változása egyben az élettani működésednek évszakos hullámzását is befolyásolja. Ha nagyon okosakat akarnék mondani, akkor megcsillogtatnám a biológia órán tanultakat is. A szerotonin szinted tavasszal van éves mélypontján és sajna a szerotoninnak fontos szerepe van a szorongások csökkentésében, a hangulat és az aktivitás szabályozásában. Na ez lehet a baj, szereznünk kellene neked egy kis szerotonnint!

Sajnos természetesen gyógyszer nincs a tavaszi fáradtságra csak az általános tanácsok:

- sok mozgás a szabadban! (A dugókban tehát ne ülj sokat)
- meg kell próbálni nem idegeskedni! (Mondom, hogy ne ülj a dugókban)
- no, és persze változtatni az étrenden. (Főzzél sokkal frissebb halból halászlevet!)
- kidobni a fiúd és újat szerezni (Doktor bácsi tanácsa)


De ne félj, jó esetben pár nap alatt elmúlik ez a fáradt, ingerlékeny állapot, és felváltja a kellemes tavaszi közérzet sőt mivel a tavasz a szerelem hónapja, majd úgy is termelsz „boldogsághormont” meg növeled a szerotonnin szintedet és akkor úgy fog elillanni a tavaszi fáradtságod, mint a sok babot evőkből a gáztöbblet!

KEDVES OLVASÓM, te hogyan küzdesz a tavaszi fáradtság ellen?

Nincsenek megjegyzések: