2010. április 22., csütörtök

LINDA és az égi táplálék! (28.)



ZIMÁNY LINDA: Mannaban vacsorazunk:)chill out:)


LINDUSKA tudom, hogy kedvenc éttermedben jól főznek, de étlapján mégse szerepelhet eredeti recept szerinti manna! Ennek legfőbb oka, hogy a tudósokat a mai napig elgondolkoztatja az ősi kérdés: Mi a manó! Ja bocsi izé, mi is a manna valójában!
Én megpróbáltam megfejteni mi is a Manna, ez a titokzatos égi táplálék, amellyel Izrael fiai a pusztai vándorlás idején táplálkoztak (Kiv 16,4-35; MTörv 8,3.16; Neh 9,20; Zsolt 78,24), míg Kánaánba nem értek? (Józs 5,12) A hit világában nyilván ez nem kérdés, hisz a biblia egyértelműen megfogalmazza, Isten adománya. Én nem kétlem, hogy az, de akkor se egyértelmű hogy mi volt valójában. A kutató és felfedező énem azt mondatja velem, hogy a manna keletkezésére több természettudományos magyarázat is lehetséges, de ettől még mindegyikben ott lakozik a Gondviselés csodája. Amikor egy adott kérdés megoldását keresve elméleteket gyártunk, hagyni kell fantáziánkat hogy alkosson, de szárnyaló gondolatainkat, mindig egybe kell vetnünk az alaptézisekkel. Izrael fiai sokan voltak, nem csak rövid ideig éltek a sivatagban, ahol köztudottan kevés a csapadék és a termőföld. Ennek fényében megvizsgálva az első elméletet, a sivatagi szél szállíthatott száraz kék algatelepeket, amelyek aztán az éjjeli párában megduzzadva hajnalra ehető csomókat képeznek. Csak az a baj, hogy a szélsőségesen száraz, köves-homokos helyeket kedvelő kocsonyamoszat csak esők után indulnak rohamos növekedésnek nem beszélve arról, hogy még az íze is keserű, így a Sínai-félszigeten egyébként is ritka faj rendszeres képződése e száraz területen nagyon valószínűtlen. Vannak akik a megoldást a földi kenyér nevű ehető zuzmó gyors elszaporodásában látják, mert a sziklafelszíneken élő zuzmó az éjjeli harmattól 1 cm vastagra duzzadt réteget alkotnak. Persze ahogy felkel a nap kiszáradnak. Ha a szél fújni kezd a száraz darabok a szél szárnyán kelnek útra, majd az elszórt részek megfelelő környezetben, újra életre kelnek. A beduinok alkalmanként ma is gyűjtik és fogyasztják, de a szükséges mennyiség napi összegyűjtését a puszta vándorai anno, nem igazán tudták volna kivitelezni, így szerintem tovább kell kutakodni. Vannak ugyanis bizonyos sivatagi növények, melyeknek fiatal ágai bőrszövetén pajzstetvek által ejtett szúrások nyomán glükózban, fruktózban és pektinben gazdag, édes, gyantaszerű izzadmány képződik, amely gyorsan megszilárdul, és sárgásfehér golyócskák formájában hull a földre. A lehullott és megszáradt izzadmányt „bibliai manna” néven a kolostorokban árulják és gyakran ma is sütemények édesítésére használják. Nem rossz próbálkozás ez az ötlet, de szintén nehéz elképzelnem, hogy ennyi ember ezen az ősi Tic-tac-on élt volna éveken át. Így nem sok választás marad, mint hogy azt feltételezzük, hogy a gyökértörzsével gyorsan terjedő folyóparti és sivatagi cserjékből, - melyek közül ez egyik a nevében is utal a mannára- nyertek táplálékot és a többi felsorolt csupán időszakos táplálék kiegészítő volt, azaz vitamin és a cukorforrás. Netán együtt dolgozták fel, mert „szedik vala a mannát, és őrlik vala kézimalmokban, vagy megtörik vala mozsárban, és megfőzik vala fazékban, és csinálnak vala abból pogácsákat: az íze pedig olyan vala, mint az olajos kalácsé”!

Bibliai távlatából nehéz kideríteni mi lehet az igazság, hisz gömbvillám is gyújthatta fel a csipkebokrot, a víz vérré válhatott a vörös iszaptól, a sziklarepedéseiben lévő forrásvíz pont Mózes botja miatt törhetett utat magának és sorolhatnám a csodák lehetséges evilági magyarázatát, de ezek akkor is csak teóriák lennének. A hit olyan, mint egy különlegesen szép virág, mely semmivel sem lesz szebb, szemet gyönyörködtetőbb, a szívet melengetőbb, ha pontosan ismerjük a növekedési mechanizmusát. Így számomra a manna továbbra is Isteni eledel marad, mely „olyan vala mint a kóriándrum magva, a színe pedig mint a bdelliomnak színe” mert szívemnek sokkal kedvesebb ezt elképzelni, mint a sivatagi cserjék és a pajzstetvek által kibogyóztatott cukorgömbök összekevert trutymóját, amit megszórtak zuzmóval meg a keserű kocsonymoszattal. Még akkor is ha ez lehetett az igazság. Vagy ki tudja! Bővebben könyvekben, a Bibliában és ezeken az oldalakon is olvashattok a témában.
http://en.wikipedia.org/wiki/Manna vagy ttp://2000ad.uz.ua/mann

SZERINTED MI VOLT A MANNA?

1 megjegyzés:

Judyty írta...

Manna, manna! Ki törődik már a régmúlt étkeivel. Itt vannak az új idők új ételei!
M'Donald's, Kentucky, Burger és társai. Jó ez nekünk? Mindenki saját maga eldöntheti, hogy mit eszik.
"Amit eszünk, azok vagyunk", mondta Etka anyánk. Aki törődik a testi egészségével, az meggondolja mit eszik, mit iszik, mit vesz magához, mert " nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk,hogy éljünk." Etka. És ha emellé még a lelki egészségével is törődik az ember, akkor teljes életet élhet, ha hittel, akarattal és pozitív gondolkodással viszonyul az életéhez!