2010. május 19., szerda

ZIMÁNY LINDA és a kerekasztal lovagjai! (53.)




ZIMÁNY LINDA: na el kell indulnom itthonról a maxima kerekasztal beszélgetős interjúra:)))jjjjaaajjj de ebben az időben???ááááááá olyan szé van itt megint,hogy én félek elindulni a reggelibe....elment az áram,leolvadt a hűtő éjszaka,kint meg tiszta armageddon van..Nah tuleltem az utat:)a varosban nincsen akkora szel,mint a hegyekben...grrrrr...de egy kave jol jonne.. http://myloc.me/7b0id http://www.youtube.com/watch?v=EZScx-NFhTA&feature=player_embedded mekkora... Jajjj de sokat futottam:) joooovolt:)meg a kerekasztal interju is Gorog Zitaval es Klinszky Gaborral a retusalasrol es kisutott a naaaap!!:)

A kerekasztal Britannia legendás királyának csiszolt márványasztala. Legalábbis így tudjuk. Kereksége ezt jelképezte, hogy a körülötte ülők egyenrangúak, mert nincs asztalfő. Minden lovag arra vágyott, hogy bekerülhessen a kerekasztal lovagjai közé, de ezt a megtiszteltetést csak nagyon nehezen lehetett kivívni. A monda szerint, ha valamelyik lovag meghalt, az üres szék fölött megjelent annak a neve, (az ősi hologram??) aki méltó a hely elfoglalására. A kerekasztal leghíresebb lovagjai Artúron kívül: Lancelot, Galahad, Gawain, Parszifal, Erek, Iwein. A kerekasztal a Camelot nevű várban állt, de ezt aki látta már a Gyalog Galopp című briliáns angol humor gyöngyszemet bizonyára mind tudja. Aki persze nem látta a filmet nem is tudja, mit is jelent a „nyúlon túl?” , nem számította ki még egy „töketlen fecske maximális sebességét” és nem képzelte magát „Esneki” és többi várban senyvedő szűz karjaiba az valószínűleg nem is röhögött még egy jót...:-)))
A film a tipikus angol abszurd humort nyomja végig Artúr király Szent Grál-keresésének történetén keresztül, melyet teljes egészében a Monty Python csoport írta, rendezte és játszotta. A Gyalog Galopp, a Brian élete mellett a komikus társulat legjobb alkotása.

A történészek még vitatkoznak azon, hogy tucatnyi vagy akár 50 férfi is elfért a nagy asztal körül, de azt már biztosan tudjuk, hogy LINDA királynő maxima kerekasztala mellett biztosan ültek négyen. S mint Artúr (vagy Arthur) esetében, Linda asztala is kiváltság. A monda szerint, ha valaki érdemtelen ült le Artúr asztalához, azzal lesüllyedt a szék és mire ismét feljött villanás és üst kíséretében, a széken már csak a csaló csontváza maradt. Így jobb nem kísérletezni Lindával sem, hisz ki tudja? Van egy magyar mondás: a szépség öl! Mivel minden mondának és közmondásnak van valóságalapja, jobb ezzel a mondással sem incselkedni. A történészek évszázadokon keresztül azt gondolták, hogy az Arthur-monda kör is csak mítosz, de bebizonyosodott, hogy Arthur valóságos szereplője volt az 5. századi Britannia történelmének. Számos jó és kevésbé emlékezetes film készült már róla. Szeretem a lovagos történeteket, - kivéve talán a szent háború miatt lovaggá lett, keresztes lovagosat, mert sose értettem egyet a tűzzel-vassal térítőkkel, bár a Mennyei Királyság egész jó- ahol a hős, jön lát és győz, de mind közül is a kedvencem Cervantes remeke. A Don Quijote mert egy kicsit én is La Mancha lovagjának érzem magam. Aki küzd az igazság ellen, meglátja a belső szépséget egy lányban és aki van annyira sült bolond, hogy elhiszi a becsület és tisztesség, lovagiasság a mai világban még kifizetődő. Talán ha nem a tudatlan, de jólelkű Sancho Panza lett volna a fegyverhordozója, akkor biztos nem támadt volna a lovag óriásokat látva holmi szélmalmokra. Talán nekem is más iskolát kellett volna kijárnom. Könyöklőset, taposósat. Tolvajosat vagy korrupt politikusat. Talán akkor én se vívnék szélmalomharcot a világgal. Mert szélmalom az élet. Szennyezzük a környezetet, olvadnak a jégsapkák, éheznek Afrikában, 20 éve tombol az AIDS és még sorolhatnám. S közben egyre csak fogynak a kis Don Quijote-k, fogynak a hétköznapi lovagok is. Akik kinyitják a hölgyek előtt az ajtót, akik átadják a helyüket a villamoson. Mert a lovagkor véget ért. Ez már a modern ember kora. Kockás hassal, gyök fejekkel egy élettelen bolygót hagyva az unokáinkra.
Most a legégetőbb a Szent Grál megtalálása! Hisz jön az Armageddon! De hol van Artúr és lovagjai, kik velem tartanának, hogy megmentsék a világot?

TE JÖSSZ VELEM?

Nincsenek megjegyzések: