2010. május 18., kedd

ZIMÁNY LINDA és az arany! (52.)





ZIMÁNY LINDA: Ha a májusi eső aranyat ér, akkor Magyarország kilábal a válságból... ????:D ezt a csoportot találtam a facebookon...khm?


Linda az esőről már írtam, hát nyomok inkább egy cikket az aranyról! Na mit szólsz?
Gondolom az arannyal olvasóim elsősorban az ékszerként találkoznak leggyakrabban. Sőt a szerencsésebbek vagy a szerencsétlenebbek, ki ahogy megéli a házasságát, most is viselnek egy kis aranyat a gyűrűs ujjukon. Karikagyűrű formában. Cikkem azonban nem az ékszerekről fog szólni, hanem az aranynak két másik „halmazállapotát” taglalja. A kezdeteket és a befektetői véget.

Aranymosás! Hiszitek vagy sem, de magam is mostam aranyat a Dunán! Szigetközben Ásvány, Lipót, Nagybajos voltak a leghíresebb aranymosó helyek. De régebben a Duna mentén Győr és Gönyű között és Vág, Garam, Ipoly partjain is mostak aranyat. Sőt az aranymosás már az őskorban kimutatható volt, különösen a római uralom alatt. A török időkben még igen kifizetődő tevékenység volt az aranymosás, így sokan űzték. A folyószabályozással megemelkedett Duna középvízszintje, így ritkán kerülnek már szárazra a zátonyok aranytartalmú alsóbb rétegei.

Hogyan is kell aranyat mosni! Az amerikai aranymosós filmekben egy nagy széles karimájú tállal mosnak és a folyóba azt merítik, majd ha a vak szerencse segíti őket kisebb-nagyobb szemcsék, rögök kerülnek a mosó tálkába. A Duna mentén, nincsenek nagy rögök, de még kicsik sem. Csak csillámok. Ami persze könnyen összekeverhető az értéktelen csillámmal is, de ahol van vörös és fekete homok lerakódás, ott arany is van. Igaz az aranyszemcséknek a folyó menti hordaléktól való elkülönítése, szennyező anyagoktól való megtisztítása, kemény fizikai munka. Mint a régi aranyászok, mi is a folyó iszapját egy ferde mosópadra mertük, amelyre filc csíkokat helyeztünk keresztbe. Az öregek szerint az orosz katonakabát a legjobb, de az nem volt nekünk. A filc bolyhaiba a nehezebb anyagrészecskék, így az arany is fennakad. Aztán az aranyszemcséket tartalmazó filcet időnként kimostuk, s az így nyert szűrleményt már lehetett tovább tisztítani a tálkával. Persze mire lett egy gramm aranyunk, addig mázsákat lapátoltunk a kavicsos iszapból. Aztán jött az este és az aranyszemcséket egybe kellett gyúrnunk. Mi az igen veszélyes műveletet a sátorban végeztük, mit se törődve a higanygőzzel. A higany amalgámot képez az arannyal. Majd a higanyt az amalgámból hevítéssel elgőzöltetik, de előtte szarvasbőrön átnyomva a nagyját kipréseltük belőle. Az így kinyert aranyat tovább lehet finomítani. Ma már nagyon kevesen végzik ezt a mesterséget, mert vagy kihaltak az öregek, vagy abbahagyták a sok munka befektetéssel járó, de keveset fizető tevékenységet, illetve a szabályozással eltűntek a mosható homokpadok.

Az arany ékszer a nő számára felbecsülhetetlen érték. Az arany ékszer nem oxidálódik, de könnyen bepiszkolódhat és foltos lehet. A krémek, a púder, a szappan, de még a bőr természetes zsírtartalma is megragadhat az ékszer felületén, amitől az bepiszkolódhat. Ha helyesen és nagy odafigyeléssel tisztítjuk az arany ékszert, akkor az megőrizheti ragyogását és egy egész életen át kitarthat. Az ékszertisztító rongyok hatékony és olcsó megoldása az arany ékszer tisztításának. Ezek általában pamutból készülnek, és segítenek eltüntetni az ékszerre rakódott szennyeződéseket, illetve feljavítják az ékszert, mintha új lenne. Azonban ha egy ékszert el akarunk adni, eltekintve egy-egy különleges darabtól vagy ismertebb mester munkájától, csak tört aranyként veszik számításba. Ez persze nem azt jelenti, hogy mielőtt beadjuk a zaciba a nyakláncot és a gyűrűket tegyük be a mozsárba és kalapáccsal adjunk neki. Az ára nyomottabb, vagyis hiába arany, kevesebbet ér.

Tehát ha aranyba szeretnénk fektetni a pénzünket és ezáltal kikövetkeztethetően befektetési célból tennénk szert egy kis aranyra, akkor aranytömböket és aranypénzeket javasolnám. Természetesen ezek majdnem 100% tisztaságú aranyak, melyeket nem is nagyon szoktak kivenni a csomagolásukból, hisz mivel nincs bennük ötvöző anyag, amitől nőne a keménysége és a kopásállósága, bizony, ha sokat fogdosnánk elkopna. Az 1 grammostól egészen 1 kilós tömbökig lehet vásárolni. A filmbeli FORK NOX-ban (ahol az amcsi állam bácsi aranyai egy részét tartja) láthattunk nagyobb tömböket is, de azokat nevezzük inkább tégláknak. Egy ilyen tégla 20-25 kilós, de azért ha megdobnának vele, elcipelgetném hazáig. De nem ajánlom, hogy megkísérelje valaki a betörést oda, mert egy egész hadsereg állomásozik a betét mellett.

AZ ARANY ELVAKÍT?