2010. december 24., péntek

BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!


 

Minden kedves olvasónknak kívánjuk, hogy megélhessék a karácsony békéjét és semmivel össze nem hasonlítható hangulatát. Mert akár hiszünk akár nem, ezen a napon a velünk van a földöntúli szeretet és ezt vétek nem kihasználni. Nincs annál szebb, mikor láthatod a csillogást a szemekben, ahogy az ajándékodat kibontja a megajándékozott. Mert adni jó!


 

Kosztolányi Dezső – Karácsony

Ezüst esőben száll le a karácsony,
a kályha zúg, a hóesés sűrű;
a lámpafény aranylik a kalácson,
a kocka pörg, gőzöl a tejsűrű.

Kik messze voltak, most mind összejönnek
a percet édes szóval ütni el,
amíg a tél a megfagyott mezőket
karcolja éles, kék jégkörmivel.
Fenyőszagú a lég és a sarokba
ezüst tükörből bókol a rakott fa,
a jó barát boros korsóihoz von,
És zsong az ének áhítatba zöngve…
Csak a havas pusztán a néma csöndbe
sír föl az égbe egy-egy kósza mozdony.





Szellemes karácsonyt! Elemes zseblámpát, világító matracot, bort, búzát, békességet, porszívót meg turmixgépet, tűlevelű lóherét és Békés Boldog Szentestét!




RÉSZLETEK A http://www.karacsony.eu/ ról!

Betlehemezés

Kategória: Karácsonyi Szokások szombat okt 23,2010
A legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi szokások közé tartozott a betlehemezés. Ez egy többszereplős dramatikus játék, melynek középpontjában a három pásztor áll. Ezt a játékot eredetileg templomokban, majd később házakhoz járva  adták elő a gyerekek. Magyarország egyes tájegységein más-más hangsúlyt kapott. tovább olvasom »
A Gergely-naptár életbe lépése előtt december 13-a Luca napja volt az év legrövidebb napja, éjszakája pedig az év leghosszabb éjszakája,ezért sok néphit, babona, szokás tartozik hozzá. A hiedelem szerint a sötétséggel Szent Luca átalakult boszorkánnyá. A boszorkányok elriasztására a kulcslyukba fokhagymát dugtak, az ajtófélfába kést állítottak, az ajtóra fokhagymával keresztet rajzoltak vagy a seprűt keresztbe rakták. E napon semmit se volt szabad kölcsönkérni vagy adni, nehogy az a boszorkányok kezére jusson. Nem volt szabad fonni, varrni, mert a tyúkok nem tojnának tojásokat. A söprűket is elrejtették, nehogy azzal röpüljenek el a boszorkányok. tovább olvasom »
Ez a téli népszokás karácsony másnapján kezdődik és január hatodikáig tart. A regölésben fiatal férfiak egy csoportja vesz részt, akik házról házra járva mondják el köszöntőiket. A szokás eredete a magyarok őstörténetéig nyúlhat vissza, hiszen a regösénekek refrénje “Haj regö rejtem”, az ősi magyar sámánok varázsigéjéből származhat. A fiatalok hangszereket is vittek magukkal köcsögduda és láncosbot formájában.
tovább olvasom »
A besózott halszeleteket lisztbe mártjuk, forró olajon kisütjük. Lapos tűzálló tálra helyezzük.
A visszamaradt zsiradékban a hagymát megpirítjuk, kevés liszttel megszórjuk és még pirítjuk, felengedjük kevés hideg vízzel, majd a vörösborral és felforraljuk. Sóval, citromlével, babérlevéllel ízesítjük, majd rászűrjük a halra. Sütőben 10 percig abáljuk, tetejét zöldpetrezselyemmel megszórjuk, főtt burgonyával tálaljuk. tovább olvasom »

Ponty Orly módra

A pontyfiléket sűrűn beirdaljuk, vékony csíkokat vágunk belőle, sózzuk, hűtőbe tesszük. A lisztet, tojást és a sört összekeverjük, úgynevezett sörtésztát készítünk.
A halcsíkokat előbb lisztbe majd a tésztába mártjuk és forró olajban kisütjük. Petrezselymes burgonyával tálaljuk, citromgerezdekkel díszítjük, tartármártást adunk hozzá. tovább olvasom
A pontyot megtisztítjuk, besózzuk. Zsiradékkal kikent tepsire tesszük. Megszórjuk apróra vágott hagymával, meghintjük paprikával, kevés vizet teszünk alá. Fóliával  letakarva sütőben 15-20 percig sütjük. A tejfölt elkeverjük egy  kávéskanál liszttel, a pontyra öntjük, majd ezzel is felforraljuk. Az egészet tálra rakjuk, leöntjük a paprikás lével. Rizzsel vagy burgonyával tálaljuk. tovább olvasom

Pulyka Hálaadásra

Kategória: Karácsonyi Receptek, Ételek, Sütemények vasárnap jún 20,2010
A Vajon puhára pároljuk a zellert, hagymát, sárgarépát. Hozzáadjuk a fűszereket és 1 percig pirítjuk.
Egy tálba öntjük a zsemlemorzsát, a mazsolát a tojásokat és az előbbi zöldségeket. alaposan összekeverjük, majd megtöltjük vele a 5,5-6 kg-s pulykát.
Bedörzsöljük a pulykát fokhagymával, citrommal és besózzuk. 4-5 órán át sütjük úgy, hogy közben gyakran meglocsoljuk a kisült zsírral.

Karácsonyi Kalács

Az élesztőt kevés cukorral és a tejjel felfuttatjuk. A lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, a felfuttatott élesztőt,  a reszelt citrom héjat és a vaníliát jól összedolgozzuk. 10 percig kelni hagyjuk. Majd a vajat bedolgozzuk a tésztába. Újabb 15 percig kelesztjük. Összekeverjük a mazsolát, a cukrozott narancshéjat, mandulát, meghintjük rummal, majd gyors mozdulatokkal a tésztába dolgozzuk, ismételten 10-15 percig kelesztjük. tovább olvasom »

Móra László -

Karácsony édes ünnepén


Legyen ma templom minden ember szíve,
Melyben a lélek szárnyat bontogat!
Karácsony édes ünnepén
Legyen imádság minden gondolat.

Legyen ma templom minden ember szíve,

S legyen a templom tiszta, szent fehér.
Karácsony édes ünnepén
Istennek tetsző legyen a kenyér.

Szálljon szívünkbe áldott akarat,

Ez kösse egybe mind a kezeket.
Karácsony édes ünnepén
Te légy vendégünk: Jóság, Szeretet!

Akinek könnyet osztogat az Élet

És kín a napja, kín az éjjele,
Karácsony édes ünnepén
Ne fuss előle! Óh beszélj vele!

Testét takard be s enyhítsd sok sebét!

Óh lásd meg, tudd meg: testvér ő veled.
Karácsony édes ünnepén
A szíved szépül, őt ha öleled.

Az emberszívek örökélő őre

Tegye ma össze mind a kezeket!
Karácsony édes ünnepén
Maradj vendégünk: Jóság, Szeretet!

 

BOLDOG KARÁCSONYT


FULLEXTRA

 

Pár napig szünet lesz...de visszatérek!


 



Nincsenek megjegyzések: