2011. január 6., csütörtök

Zimány Lindáról elnevezett köség!

Érdekességként megnéztem, hogy Zimány község (tudjátok amit Lindáról neveztek el...hahaha) merre van és milyen ott az élet. Hát csalatkoznom kellett, mert igen lassú, hisz a legfrissebb  hír tavaszról érkezett...azóta pedig valószínűleg semmi nem történt...

Ha van kedved egy kis tánchoz és mozgáshoz,akkor MINDEN ÉRDEKLŐDŐT (nem csak ifjúsági klubtagoknak) szeretettel várunk 2010 április 18-án 18 órakor megrendezendő első táncórára,melyet profi táncos fog tartani.A részleteket a helyszínen fogjuk megbeszélni.
Helyszín:Zimányi Kultúrház


Fotógalériában 2008 as a legfrissebb kép...

Szóval úgy is mondhatnám, sok értelme nem volt ennek az ötletnek.,..
ZIMÁNY tessék felpörögni! Ez már a 20. század, sőt a 21. akkor pláne!!

A község pecsétjén, amely először 1789-ben fordult elő iraton, három álló gabonaszál, mellette egy sarló található. Ez a motívum, a helyi templom stilizált képe és a felemelt jobbjában kardot tartó oroszlán található jelenleg Zimány község címerében. Az oroszlán a Zimányban az 1770-es évektől a 20. század közepéig birtokos gróf Niczky család címerében szerepelt.

A település neve első ízben 1268-ban fordul elő a fennmaradt írásos emlékekben, Terra Zigma alakban. Az XV. század közepén Osztopáni Pál volt a földesura. A 16. században csaknem teljesen elpusztult, majd a török uralmat követő újjáépítés után az XVIII. században a Wlassics, a Gyulai Gaál és a Niczky családok birtokolták. A két világháború között Eszterházy Miklósnak volt itt nagyobb birtoka. A község határában 1944. március 17-én kilenc bomba hullott az amerikai repülők támadása során. A bombák szerencsére szántóföldre estek, így emberéletben és épületekben nem okoztak kárt.

  • Hosszú idő óta hagyományosan visszatérő rendezvény a faluban az augusztus 15-én tartott jókúti búcsú. A község határában lévő, ma már kútfejjel ellátott forrásról azt tartja a néphit, hogy egykor – a történet az idők homályába vész – egy vak embert látóvá tett a vize. Ezen a napon tábori misére gyűlnek össze a kútnál a helybeliek, de sokan eljönnek a környéken lakók közül is.
  • Templom (19. század vége)
  • Augusztus első szombatján rendezik a falunapot renget kulturális műsorral, amelyek egész nap folyamatosan zajlanak
Hát ennyit sikerült kiderítenem
FULLEXTRA: ERDÉLYI TIBOR E-T.

Nincsenek megjegyzések: